2011 Uluslararası Kimya Yılı
Uluslararası Teorik ve Uygulamalı Kimya Birliği, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ile Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2011’i Uluslararası Kimya Yılı olarak ilan ettiler.
2011 Kimya Yılı (IYC 2011) boyunca, kimya ile kimyanın insanoğluna yaptığı katkılar “Kimya: hayatımız, geleceğimiz” sloganı altında, geniş bir yaş yelpazesine hitap eden eğitici ve eğlendirici aktivitelerle kutlanacak. Bunun yanında kimya alanındaki yenilikler ve başarılar 2011 yılı boyunca tüm dünyaya tanıtılarak özellikle gençler başta olmak üzere, halkın kimya bilimine olan ilgisinin artırılmasına çalışılacak.
Kimya yılı 2011’i, Madam Curie’nin Nobel ödülünü almasının 100. yıldönümü vesilesiyle kadınların bilime olan katkılarının ön plana çıkarılacağı etkinliklerle paylaşacak.
2011 Uluslararası Kimya Yılı resmi internet sitesine buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
- Hadron Çarpışmasında Hız Rekoru
-
Dünyanın en büyük atom çarpıştırıcısında güç rekoru kırıldı. Evrenin doğmasına yol açan Büyük Patlama ortamının oluşturulması amacıyla yürütülen yüzyılın deneyinde, birbirine zıt yönde gönderilen protonların 1.18 trilyon elektron volt gücüne ulaştığı açıklandı.Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (Large Hadron Collider – LHC) deneyini yürüten CERN’den yapılan açıklamada, daha önce Chicago’daki Fermilab laboratuarında ulaşılan 1 Tev gücün üzerine çıkılldığı belirtildi. Proton hızlandırması, önümüzdeki yıl gerçekleşecek olan bir dizi yüksek güçlü çarpışmaya kadar kademeli olarak artırılacak.Yaklaşık bir yıl tamir geçiren çarpıştırıcının yeniden çalıştırılmaya başlanmasından sonra düşük enerjili protonlar ilk kez önceki hafta çarpıştırılmıştı.Deney sırasında tünel boyunca ayrı yönlerde iki proton hüzmesi veriliyor. Bu ışın demetleri ayrı istikametlerde, ışık hızına yakın bir süratle halka şeklindeki tünelde yol alıyor. Proton ışınlarının birbiriyle büyük bir enerjiyle çarpışmasının ardından kozmosun doğasını kavramaya yarayacak yeni parçacıkların görülmesi bekleniyor.14 milyar yıl önce evrenin doğumuna yol açtığına inanılan Büyük Patlama ortamını yaratmayı amaçlayan 10 milyar dolar değerindeki Hadron Çarpıştırıcısı, ilk kez geçen yıl çalıştırılmış, ancak bir ton helyumun tünele sızmasına yol açan elektrik bağlantısı arızası yüzünden sistem kapatılmıştı.
- 2010 Nobel Ödülleri
-
2010 Nobel Kimya Ödülünü Richard Heck, Ei-ichi Negishi ve Akira Suzuki kazandı.
Karmaşık moleküller geliştirmede yenilikçi yöntemler deneyen ekipi karbon atomlarının farklı bağlanma yollarını da keşfetti.
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nden yapılan açıklamada, üç bilimcinin organik sentez üzerine yaptıkları çalışmalar nedeniyle ödüle layık görüldüklerini bildirdi. Akademi, bu bilimadamlarının çalışmalarının, insanlara yeni ilaç ve plastik gibi devrim niteliğindeki materyallerin elde edilmesinde yardımcı olduğunu belirtti.
Dün açıklanan Nobel Fizik Ödülü de, sadece tek sıra karbon atomu inceliğindeki 'grafen' adlı süper iletken maddeyi geliştiren Andre Geim ve Konstantin Novoselov'a verilmişti.
-
- Bitkiler İçin DNA Kataloğu
-
50 ülkeden yüzlerce uzman, her bitkiye özel bir DNA barkot sistemi üzerinde anlaştıklarını duyurdular. Sistemin, nesli tehlikede olan türlerin yasadışı ticaretini belirlemek de dâhil pek çok alanda kullanılacağı ve bilgilerin her araştırmacının ulaşabileceği küresel bir veri tabanında tutulacağı belirtiliyor. Meksika’nın başkenti Mexico City’de, 9-13 Kasım 2009’da düzenlenen Üçüncü Uluslararası Yaşam Barkodu Konferansı’nda konuyla ilgili anlaşmaya imza atılacağı belirtiliyor.
Barkodlama sistemiyle, türlerin geleneksel yöntemlere göre daha ucuza, daha çabuk ve doğru tanımlanabileceğini anlatan uzamanlar, ayrıca biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkileri görebilmek için güvenilir bir takip sisteminin gerekliliğine de dikkat çekiyorlar. Güvenilir bir döküme ihtiyaç duyduklarını söyleyen uzmanlar bu kayıtlarla sağlık, ekonomi ve çevre bilim alanlarında önemli olan parazitleri takip edebileceklerine değiniyorlar.
Biyolojik çeşitlilik uzmanları, hayvanlar için geliştirilen küresel bir ‘DNA ile tanımlama sistemi’ni 2003’ten beri kullanıyor. Tanımlamak istenen örneğin tüm DNA dizilimini çıkarmak yerine söz konusu DNA’nın görece çok küçük bir kısmına bakıp sonra da küresel veritabanından bu kısmın eşlendiği türü bulabiliyorlar. Elde edilen her bilgi küresel veritabanına eklenmeye devam ediyor. Bu sistem artık bitkiler için de kullanılacak.
Bitki türünü tanımlamak için DNA’nın alınacağı bölge seçilirken bazı özelliklere dikkat ediliyor. Öncelikle seçilen bölgenin teknolojik olarak kolay işlenebilir olmasına özen gösteriliyor. Bozulmuş malzemelerden de örnek alınabilmesi ve türler arasında çok ayrışmadan farklılık göstermesi diğer aranan özellikler. Bir grup araştırmacı bunlardan yola çıkarak yedi farklı barkod üzerinde çalışarak seçenekleri ikiye indirdiler. Mexico City’de düzenlenen konferansta bilim insanları ortak bir kararla, bitkileri tanımlarken hangi barkod sisteminin kullanılacağını belirleyecek.
Uluslararası Yaşam Barkodu Projesi kapsamında önümüzdeki beş yıl içinde 500,000 türün kataloglanması planlanıyor.
- Ayda su bulundu
-
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Ay'da donmuş halde önemli miktarda su bulunduğunu açıkladı. NASA'nın Ay Kraterleri Gözlem ve Algılama Uydusu (LCROSS) misyonunun bilimsel sorumlusu Anthony Colaprete, düzenlediği basın toplantısında, ''Su bulduk hem de az değil, önemli miktarda'' ifadesini kullandı. Bir başka NASA yetkilisi de keşfin büyük bir önem taşıdığına işaret etti.NASA, su bulma umuduyla Ay'ın güney kutbunu ''bombardıman etmişti''. Ay'da su olduğu önceki araştırmalarda belirlenmesine karşın, bu ''bombardımanla'' suyun keşfinin burada kalıcı bir üs kurma olasılığını artıracağı açıklanmıştı.